TUETTU ASUMINEN
- YKSILÖLLISTÄ TUKEA ITSENÄISTYMISEN ALKUTAIPALEELLE;
YHTEISTYÖPROJEKTISTA VAKIINTUNEESEEN TOIMINTAAN
Tuetun asumisen taustaa ja mukana toimivat tahot
Nuorisoasuntoliitto ry / Lahden seudun nuorisoasunnot -Lasna ry, Lahden kaupungin nuorisotoimi, sosiaali- ja terveysvirasto sekä työvoimatoimisto ovat olleet aktiivisina toimijoina tuetussa asumisessa sen alusta alkaen. Tuetun nuorisoasumisen pilottihanke käynnistyi Lahdessa kesällä 1997.
Foyer- mallinen tuettu asuminen on vielä varsin uutta Suomessa, mutta muualla Euroopassa sitä on toteutettu jo vuosikymmenien ajan, mm. Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Toteutus ja menetelmät vaihtelevat eri maiden välillä johtuen kulttuurisista, taloudellisista ja yhteiskunnallisista tekijöistä.
Lasna ry:n tuetun asumisen Foyer - malli perustuu paikallisiin tarpeisiin ja eri hyvinvointipalvelujen yhteensovittamiseen uusin keinoin, jolloin syntyy nuoria kannustavia ja hyödyttäviä laadukkaita käytäntöjä. Tuetun asumisen keskeisin toimintamalli on sosiaalinen isännöinti.
Tavoite
Päämääränä on mahdollistaa sosiaalista ja vuorovaikutuksellista tukea tarvitsevien nuorten itsenäinen asuminen ja itsenäistymiskehitys tarjoamalla asunto sekä nuoren omiin vahvuuksiin ja yhteistyöhön perustuvaa tukea.
Kohderyhmänä nuoret aikuiset:
18 - 25 -vuotiaat, omaa asuntoa hakevat ja erityisestä tuesta hyötyvät nuoret.
Asuntoa hakevista nuorista osalle tarjotaan tuetun asumisen vaihtoehtoa. Toiminta perustuu yhdessä tehtäviin suunnitelmiin asumisen onnistumiseksi ja nuoren elämänhallinnan edistymiseksi.
Hakijat haastatellaan ja tuettuun asumiseen valitaan mukaan sovituin valintakriteerein, joita ovat mm:
- sosiaali-isännöitsijä haastattelee asunnonhakijoita ja pyrkii selvittämään heidän asunnontarpeensa kiireellisyyden.
työn, koulutuksen tai muun selviytymisen suhteen nuoren elämäntilanne on epäselvä tai hankala ja nuoren olemassa oleva aikuistuki on riittämätön tai sitä ei ole.
- nuorella on motivaatiota yhteistyöhön ja hän on valmis sitoutumaan tavoitteiden saavuttamiseen. Tämä havaitaan konkreettisten tekojen kautta, esim. osallistuminen ammatinvalinnanohjaukseen, sitoutuminen aloitettuun terapiaan, maksusuunnitelmien solmiminen, vahingollisen elämäntavan (rikollisuus ym.) katkaisu.
- nuori hyväksyy tuen vastaanottamisen ja näkee sen mielekkäänä. Nuoret saavat vapautuvia nuorisoasuntoja ja aloittavat itsenäisen asumisen edellytysten ollessa kunnossa ja kiireellisyysjärjestyksessä.
Itsenäisen asumisen suunnitelma
Tuettuun asumiseen valitun nuoren kanssa tehdään elämän eri osa-alueita koskeva pohjakartoitus (työ ja koulutus, itsenäisen asumisen taidot, toimeentulo, sosiaalinen selviytyminen) ja siihen perustuva asumissuunnitelma, jota tarkistetaan sekä säännöllisin väliajoin että jommankumman osapuolen sitä halutessa.
Asumisaika Lahden seudun nuorisoasunnoissa on kaikilla asukkailla enintään 5 vuotta.
Asuintalo: asunto, viihtyvyyttä, vaikuttamista ja vertaistukea
Lasnan kohteista erityisesti Metsäpellontie 42:ssa on toteutettu tuettua asumista jo pitkään. Nuorisoasumiseen tarkoitetussa kerrostalossa on 38 kpl 23 m2:n suuruista yksiötä. Vuokra sisältää pesutuvan ja saunan käytön. Kiinteistö on peruskorjattu kesällä 1996. Asuinyhteisön toimivuus ja yhteinen viihtyvyys ovat tärkeä osa tuettua asumista.
Sosiaali-isännöitsijä ja yhteistyökumppanit voivat tarjota tukea myös muille kuin varsinaisen tuettuun asumiseen osallistuville nuorille asioissa, jotka vaarantavat itsenäisen asumisen jatkumisen.
Nuorisoasuintaloissa suunnitellaan asukkaiden yhteistoimintaa, esim. pihatalkoita, kerhohuoneen käyttöä ja opintoretkiä. Asukastoiminta on vaikuttamista. Nuorta kannustetaan kantamaan omalta osaltaan vastuuta taloyhtiön asioista asukasdemokratian välityksellä. Asukkaat ovat tehneet aloitteita taloyhtiölle asukastoimikunnissa, lisäksi he huolehtivat talon yhteistiloista ja ovat järjestäneet mm. yhteisiä asukasiltoja, grillijuhlia ja sählypelejä. Asukaskokouksiin ovat kaikki nuorisoasukkaat tervetulleita.
TYÖRYHMÄ:
Kirsi Konttinen , Lahden seudun nuorisoasunnot –Lasna ry
Puh. (03) 781 8763, 040 534 8140,
e-mail: [email protected]
Helena Lehtonen
Sammonk.8 B, 15140 Lahti, Puh. (03) 814 4604
e-mail: [email protected]
Tuija Kaakinen
Puh. (03) 818 11
Riku Laurila
Puh. (03) 813 614
Jari Karppinen
Puh. (09) 7740 2820,
e-mail: [email protected]